Hvad er leasing?

Leasing er et begreb, som formentlig blandt private kunder er mest kendt inden for bilverdenen. Det dækker over et lån, som giver dig ret til eksempelvis at bruge den bil, som du har leaset. Mens du har brugsretten over bilen, har långiveren altså ejendomsretten over bilen og du skal leve op til aftalens betingelser. Eksempelvis er aldersbetingelserne for at lease en bil forskellige, men du skal ofte være 26 år gammel for at leasingselskabet kan tilbyde en forsikring.

At lease sin bil er blevet mere og mere populært de seneste år, men hvad betyder det egentlig, og hvilke fordele/ulemper er der? Jeg vil prøve på en overskuelig måde at gennemgå de vigtigste begreber inden for billeasing, herunder fordele og ulemper ved forskellige leasingmodeller. Og selvom vi leaser ud via flexleasing, vil jeg prøve at beskrive det så neutral som muligt.

Leasing er kommet for at blive

Fra 2012 til 2016 voksede privatleasings andel af nybilsmarkedet fra 5 til 22 %, viser tal fra Danmarks Statistik. Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, har udtalt:

“Leasing er gået fra at være noget, som dybest set var forbeholdt ganske få private bilejere til nu at være noget, som er attraktivt for ret mange”

Hvad betyder egentlig at lease?

Når du leaser en bil, så køber du den ikke. Du lejer bilen og får overdraget brugsretten den i en aftalt periode. Du lægger en udbetaling, som varierer i forhold til bil og forhandler, og herefter betaler du en månedlig ydelse i hele leasingperioden. Når du køber en bil på traditionel vis, så tager det ofte 5-7 år at betale bilen ud. Herefter står du så med en bil, som ikke længere er meget værd. En leasingperiode kan f.eks. vare 12, 24 eller 36 måneder. Ved indgåelse af leasingaftalen vil der blive beregnet en forventet restværdi på bilen efter perioden. I løbet af leasingperioden betaler du af på bilen ned til dette restbeløb, plus registreringsafgift. Efter endt leasingperiode skal du finde en køber til bilen som vil købe den for den pålydende restværdi eller nogle steder har man aftalt at man kan aflevere bilen tilbage til forhandleren.

Alt afhængig af din leasingudbyder kan leasingkontrakten se meget forskellig ud. Men uanset hvor du leaser, skal du huske at læse kontrakten omhyggeligt igennem, inden du sætter din underskrift. Du skal tilmed være opmærksom på, at du ved leasing ikke er dækket af købeloven.

Hvornår kan leasing betale sig?

Der er mange forhold, som skal tages i betragtning, for at kunne vurdere, om leasing kan betale sig frem for traditionelt bilkøb. En god tommelfingerregel er dog, at jo oftere du ønsker at udskifte din bil samt jo dyrere bilen er, jo større er sandsynligheden for, at leasing kan betale sig.

Privatleasing

Du lægger en udbetaling og en fast månedlig leasingydelse. Perioden er typisk op til tre år og 45.000 km, men kan være kortere eller længere. Forsikring er ikke med i aftalen, men kan tilkøbes. Når du afleverer bilen, laves der en tilstandsrapport af en uvildig synsvirksomhed. Det vil i de fleste situationer være billigere at få bilen klargjort på et klargøringscenter, inden du afleverer bilen. Timelønnen vil typisk være lavere end på et autoriseret værksted, og leasingselskabet har som regel ikke noget imod, at du selv får udbedret buler og ridser.

Fordele ved privatleasing
Det er en sikker finansieringsform, bilen er ny, og budgettet på bilen er derfor kendt. Ændringer i bilafgifterne betyder ikke noget (brugtvognsprisen er kendt). Privatleasingen kan opsiges efter 11 måneder og service og garanti er med i leasingydelsen.

Ulemper ved privatleasing
Man binder sig i de første 11 måneder. Du skal kende dit kørselsbehov/kilometerantal, da der ellers er risiko for en stor efterregning, når du afleverer bilen.
 

Bil-abonnement

En ny form for privatleasing, hvor du kun skal betale ét fast beløb om måneden. Herefter tager leasingselskabet sig af alle udgifter. Du binder dig kun for tre måneder og har en måneds opsigelse. Du kan bestille og betale online, og herefter hente bilen, eller betale for at få den leveret. Du skal hverken tænke på forsikring, grøn ejerafgift, service, dæk eller andre udgifter – kun brændstof. Ved aflevering gælder det samme som ved almindelig privatleasing (derfor skal man være opmærksom).

Fordele ved bil-abonnement leasing
Det er en nem og hurtig måde at få en ny bil på, og man kender sit bilbudget. Der er et opsigelsesvarsel på 1 måned (mod 11 måneder ved privatleasing). Du har alle udgifterne med i prisen (på nær brændstof).


Ulemperne ved bil-abonnement
Den månedlige ydelse er højere end ved privatleasing. Du skal kende dit kørselsbehov, da det er dyrt at køre mere end aftalt. Der er som regel et lille udvalg og ofte kun billigere biler.

Langtidsleje

Langtidsleje er leje af en bil fra 30 til 364 dage. Det bruges for eksempel ved nyt job, ændret arbejdsplads og lignende, men kan anvendes af alle bilbrugere. En lejet bil kan i de fleste tilfælde konkurrere prismæssigt med en privatleaset bil ved leje i op til et år. Bestil et konkret tilbud på langtidsleje hos et biludlejnings- eller leasingfirma (de færreste prisberegnere har langtidsleje med). Du skal ikke tænke på forsikring, reparationer, dæk, service eller årlig ejerafgift, da det jo er en lejebil. Der er 24 timers opsigelse på lejeaftalen, og samme betingelser for slid og skader som for en almindelig lejebil. Du afleverer og afregner. Skal du på ferie eller har du brug for mere plads i en weekend, kan du bytte din lejebil til en større bil med kort varsel, og bytte tilbage igen efter ferien.

Fordele ved langitdsudleje
Der betales ét fast beløb hver måned, og der er ingen pligter i forhold til vedligehold eller drift. Du kan nemt skifte til en anden bil eller biltype og forsikringen er med i aftalen. Kontrakten kan som regel opsiges med 24 timers varsel.


Ulemper ved langtidsleje
Der er et begrænset udvalg af modeller, og du får først den lave pris efter 30 dage og så er det stadig dyrere end privatleasing eller flexleasing. Det er meget dyrt at køre mere end aftalt.

Flexleasing

Flexleasing er til nye og brugte biler med en handelsværdi i Danmark fra ca. 300.000 kr. Ved denne model betaler du løbende registreringsafgift, i stedet for at betale det hele på én gang. På den måde får du en lav månedlig ydelse, men hvis afgiften på den pågældende bil ændrer sig, så vil den månedlig ydelse også ændrer sig.
Med flexleasing kan du blot finde en bil eller få hjælp fra leasingselskabet med at finde den, og det er ligegyldigt hvilken, så længe den er uden afgifter. Herefter indgår du en aftale med et leasingselskab, der køber bilen uden afgifter. Du leaser herefter bilen mod en fast månedlig ydelse inklusive forsikring og registreringsafgift. Leasingperioden er typisk 12, 24 eller 36 måneder (kan dog forlænges mod et gebyr). Herefter har du pligt til at anvise en køber af bilen til en aftalt minimumspris (restværdi/scrapværdi). Denne minimumspris skal fremgå tydeligt på kontrakten. I praksis kan leasingselskabet hjælpe med at sælge bilen videre, nogle leasingselskaber tager et gebyr for dette. Hos Leasingexpert har vi valgt at denne service skal være gratis. Da bilen er uden afgifter, kan den også sælges i alle europæiske lande.

Fordele ved Flexleasing
Du kan få en bil, som du ellers ikke ville have råd til. De finansielle omkostninger bliver nemlig mindre, da du ikke selv skal finansiere registreringsafgiften. Da du vælger en bil uden registreringsafgift, er der mange flere at vælge imellem. På mobile er der mere end 1.500.000 biler at vælge imellem.

Ulemper ved Flexleasing
Det er en usikker finansieringsform, da registreringsafgifterne kan ændre sig. Derudover er der er ingen garanti for den forventede scrapværdi, og det er leasingtager (dig) der betaler, hvis bilen går i stykker. Totalomkostningen kendes derfor ikke, før regnskabet er gjort op i sidste ende.

Splitleasing

Denne leasingform kaldes også for dele-leasing. Formen er primært egnet til virksomhedsejere og anpartshavere med ny eller brugt bil til over ca. 450.000 kr. Der oprettes to leasingkontrakter: en for privat brug og en for erhvervsmæssig brug. Dermed kan man opnå en lav privat ydelse for en dyr bil. Her kan man finde en ny eller brugt bil uden afgifter. Leasingselskabet køber bilen, og udformer to kontrakter: én til dig og ét til dit firma. Der monteres en GPS-baseret kørebog i bilen, så den ved, hvornår du kører hhv. privat og erhverv. Der er ofte fri km med i aftalen. Kører du eksempelvis 20/80 pct. privat/erhverv, betaler man kun 20 pct. af udgifterne til bilen privat.

Fordele ved splitleasing
Du får en dyr bil til en lav privat ydelse. Virksomheden slipper for at binde penge i finansiering, afgifter og afskrivninger. Virksomheden kan trække momsen fra og man slipper for at betale firmabilskat (hvis betingelserne er opfyldt).

Ulemper ved splitleasing
Det er kun virksomhedsejere og anpartshavere, der har mulighed for at lease en sådan bil. Modellen er uegnet til biler under ca. 450.000 kr., og så hænger hhv. virksomheden og indehaveren på bilens restværdi. Flere leasingselskaber kræver at der er tracker i bilen, som er en ekstra omkostning.

Leasingexpert
– et landsdækkende leasingselskab

Leasingexpert blev grundlagt af dedikerede og passionerede branchefolk med mere end 30 års samlet erfaring i leasing. Det er vores mål at være det førende leasingselskab i Danmark inden for finansiel leasing.

Det betyder, at vi ønsker at skabe de bedste vilkår for vores kunder: Vi går ikke på kompromis med leasingydelsens pris og kvalitet, og vi gør alt for at levere enestående service før, under og efter, leasingaftalen er indgået. Vi lægger stor vægt på, at hele processen fra aftale til levering af bil er gennemskuelig.

Vi holder hvad vi lover

Når du er kunde hos Leasingexpert, kan du være sikker på, at de biler, vi tilbyder dig, har den stand og kvalitet, vi lover. Vi hjælper dig med at udleve drømmen om at finde verdens fedeste bil. Vi importerer den direkte til dig fra udlandet.